Aluminium-ramen-en-deuren

Aluminium ramen en deuren

 Aluminium ramen en deuren zijn ongetwijfeld zeer populair omdat ze perfect aansluiten bij de hedendaagse architectuur. Maar daarbuiten heeft het nog een aantal andere belangrijke kenmerken. Aluminium is samen met hout en PVC het meest courante materiaal dat gebruikt wordt om ramen en deuren te vervaardigen. Vraag hier uw aluminium ramen offerte aan.
 

Aluminium ramen voor uw woning

De ramen en deuren van uw woning gaan best lang mee. Veertig of zelfs vijftig jaar is geen uitzondering. Maar op een gegeven moment moeten ze vervangen worden. Tegenwoordig moeten we ook goed kijken naar de isolatie van een woning. En slechte ramen spelen daarbij natuurlijk een belangrijke rol. Dus als de ramen zelf nog niet op zijn, kan een betere isolatie ook de reden zijn om te gaan vervangen. Als we kijken naar de materiaalkeuze voor deze nieuwe ramen hebben we eigenlijk drie mogelijkheden: hout, PVC en aluminium. Op deze webpagina bespreken we meer gedetailleerd aluminium ramen.

Realisaties alu ramen en deuren

Ontdek onze projecten

Ambachtelijk vakmanschap in de productie van aluminium ramen en deuren, Bewonder hier alvast de expertise van Zenit in de realisatie van  dit maatwerk. Met meer dan 20 jaar toegewijde ervaring en afwerking,  dé referentie voor alu ramen en deuren in Vlaanderen.

Goed informeren

Laat u bij de keuze voor nieuwe aluminium ramen altijd goed informeren. Contacteer meerdere bedrijven. Laat iedere verkoper zijn verhaal doen en stel vragen als u iets niet snapt. Neem folders mee om er thuis nog eens lekker over door te praten met uw partner of een kennis. Het is belangrijk dat u ook de mening van vrienden betrekt bij de keuze. Het kan zijn dat kennissen van u net nieuwe aluminium ramen hebben aangeschaft. Met de informatie en tips die u van hen krijgt kunt u uw voordeel doen. Voor de meeste mensen is dit onbekend terrein. Zorg ervoor dat een handige verkoper daar bij u geen misbruik van maakt. Uiteraard zijn de meeste verkopers en bedrijven te vertrouwen. De bedoeling van dit artikel is om u wat informatie mee te geven, zodat u goed voorbereid aan de  speurtocht kunt beginnen.

Voordelen van aluminium ramen

 • Aluminium kan zorgen voor een strak design.
 • U krijgt topkwaliteit ramen voor een gunstige prijs.
 • Aluminium ramen zijn zelf te plaatsen
 • De isolatiewaarde van aluminium ramen is de laatste jaren enorm verbeterd. Door deze inhaalslag is er qua isolatiewaarde nauwelijks nog verschil tussen PVC en aluminium. Er hangt wel een prijskaartje aan. Door de verbeterde isolatie hebben koudebruggen geen kans meer. U heeft geen warmteverlies meer en ook vochtproblemen door deze ramen behoren tot het verleden. Dit is iets waar zeker aluminiumramen in het verleden nogal eens last van hadden. Sowieso dient er altijd voldoende verlucht te worden als condensatie zich toch zou voordoen.
 • Om het huis een persoonlijke toets te geven zijn er met aluminium enorm veel mogelijkheden. Uw architect kan met dit materiaal alle kanten uit. Van een moderne vrijstaande woning tot een bedrijfspand of een oude klassieke fermette. Overal kunt u aluminium gebruiken. Laat u goed informeren over de mogelijkheden met dit metaal. Ook online valt er al heel wat te leren over dit product.
 • Aluminium ramen zijn volledig te recycleren. Dat is goed voor het milieu. Dat betekent dat oud aluminium wordt ingezameld en dat van die grondstof wederom aluminium ramen gemaakt kunnen worden, zonder enig kwaliteitsverlies. Als oud aluminium steeds opnieuw gebruikt kan worden, is dat ecologisch een zeer verantwoorde keuze. Er zijn mensen die beweren dat aluminium slecht is voor het milieu, maar dat klopt niet. Misschien was dit ooit wel het geval maar het productieproces is inmiddels ook gewijzigd en ecologisch verantwoord. De hoogste kwaliteitsnormen worden gehanteerd.
 • En tot slot: aluminium ramen zijn van alle drie de mogelijkheden voor ramen het meest onderhoud vriendelijk. Meer dan een PH-neutraal schoonmaakmiddel en een doekje heeft u niet nodig. Daarna was naspoelen met water en u bent klaar. Gebruik nooit agressieve schoonmaakproducten want die doen meer kwaad dan goed.

Beperkte nadelen van aluminium ramen

 • Van de drie mogelijkheden om ramen te vervangen (hout, PVC en aluminium) is aluminium de duurste variant, maar dat heeft ook te maken met de degelijkheid en de kwaliteit. Van deze drie is aluminium doorgaans kwalitatief de beste. Om deze reden maken vooral bedrijven en moderne villa-eigenaars gebruik van dit metaal.
 • Aluminium heeft een betere isolatiewaarde dan vroeger, maar het zijn wel vaak de recente duurdere profielen die deze goede isolatiewaardes kunnen garanderen. De prijs hiervan ligt momenteel nog een stuk hoger dan een raam van PVC met dezelfde isolatiewaarde.

Soorten profielen

De profielen die gebruikt worden voor aluminium ramen zijn vaak van Belgische of Duitse makelij, en van zeer hoge kwaliteit. De ontwikkelingen in deze branche staan niet stil en elk jaar worden kwaliteitsverbeteringen in de profielen doorgevoerd. We hebben het dan over de profielsystemen van topmerken zoals Kömmerling (76AD/MD) uit 2018, en de Schüco living (2019) en de aluminium profielen van Aluk zoals de MINIMA serie, die in 2020 op de markt kwamen.

Elke nieuwe serie profielen zorgt weer voor verbeteringen in kwaliteit, betere poeder coating of een hogere isolatiewaarde. Maar ook duurzaamheid is een steeds belangrijker thema, ook in deze branche. Het is erg belangrijk dat u kiest voor de juiste profielen. Er zijn nogal wat verouderde profielen in de omloop.

Soms wordt er gewerkt met lichter staal (1 mm. dik, i.p.v. 2 mm.), of zelfs L-ijzer in plaats van de O-buissystemen (dat is een gesloten buis). Ook afdichtingen van gewoon plastic worden soms toegepast, daar waar de betere merken met echt rubber werken. Plastic maakt de ramen goedkoper maar ze gaan ook niet zolang mee. Wees dus op uw hoede bij het vergelijken van verschillende offertes. U wilt toch geen appels met peren vergelijken? Iemand kan een spotgoedkope offerte uitbrengen, maar vervolgens zit u met inferieur materiaal, of profielen die 15 jaar geleden hip waren.

In de computerwereld gebeurt vaak hetzelfde. De desktop computers die bij de supermarkt in de aanbieding zijn, bevatten vaak oudere componenten zoals processor en geheugen. U zit dus meteen al met een verouderde computer als u zoiets koopt. Die aanbiedingen zijn vaak bedoeld om van de oude voorraad af te komen. Op zich nog wel bruikbaar, maar verwacht er niet te veel van. U heeft een computer waarvan de onderdelen 4 jaar geleden al op de markt kwamen.

Met de profielen voor uw aluminium ramen is het eigenlijk precies hetzelfde. U wilt nieuwe ramen, met nieuwe up-to-date profielen. U hoeft iemand toch niet te helpen om van zijn oude voorraad af te komen? Het scheelt natuurlijk als dit er gewoon bij verteld wordt, of als u een hele goede prijs kunt overeenkomen. De keuze is dan geheel aan u maar u bent gewaarschuwd.

De afwerking: aluminium poedercoating

Aluminium ramen krijgen hun kleur door middel van poedercoating. U heeft doorgaans de keuze uit meer dan 400 RAL kleuren. Keuze genoeg dus. Bij het poederlakken, zoals het coaten ook wel wordt genoemd, wordt het aluminium eerst elektrostatisch geladen. Hierna wordt het met poederverf van de juiste kleur bestoven.

Het metaal trekt deze poederdeeltjes aan doordat het geladen is. Meteen hierna wordt het op 200 graden Celsius ingebakken. Het resultaat is een bijzonder slijtvast aluminium frame. Dit profiel kan vervolgens goed tegen alle weersomstandigheden. Er worden verder geen oplosmiddelen of verdunningsmiddelen gebruikt, wat gunstig is voor het milieu.

U kunt ook kiezen voor verschillende kleuren voor binnen en buiten. De buitenkant kunt u dan afstemmen op de rest van uw woning. De binnenkant stemt u vervolgens af op uw interieur. We noemen dat Bicolor.

Tips bij de aanschaf van aluminium ramen.

 • Kies voor de juiste aluminiumprofielen. Er bestaan profielen die al 10 of 15 jaar op de markt zijn. Deze profielen zijn natuurlijk een stuk goedkoper dan de profielen die de laatste jaren op de markt kwamen en allerlei nieuwigheden ingebouwd hebben. Soms willen bedrijven deze verouderde profielen proberen te verkopen, om de offerteprijs wat te drukken en om van oude voorraad af te komen. Wees dus op uw hoede.
 • Vraag altijd meerdere vergelijkende offertes aan. Denk hierbij aan minimaal drie offertes. Vergelijk de offertes nauwkeurig als u ze binnen hebt. Vergelijk de componenten die aangeboden worden, en denk eraan wat we zojuist over de profielen hebben gezegd. Het profiel is erg belangrijk. Het profiel bepaalt uw isolatiewaarde, en vaak ook de inbraakveiligheid van het raam.
 • Bepaal een budget en houd u daaraan. U kunt een indicatie krijgen van de kosten als u bepaalde websites bezoekt, zoals Livios.be. Hier staan voor een aantal klussen handige richtprijzen vermeld. Met een beetje rekenwerk krijgt u zo een richtprijs.
 • Doe alleen zaken met een vakman zoals Zenit, als u de plaatsing gaat uitbesteden. Zoek naar de nodige branchelogo’s op de website. Kijk ook naar kwaliteitslogo’s van de producten die gebruikt worden.
 • Neem bij de vervanging van de ramen meteen ook het veiligheidsaspect mee. Nieuwe ramen betekent ook meteen degelijke anti-inbraak sloten. Zorg ervoor dat inbrekers voor een grote barrière staan, en dat ze uw woning links laten liggen.
 • Kies voor HR++ glas in plaats van het duurste glas. De extra isolatiewaarde van HR+++ is minimaal en dat is het grote prijsverschil niet waard.
 • Kies voor ramen met profielen bestaande uit meerdere kamers, EPDM-dichtingen, hoogwaardig glas, en een professionele inbraakbeveiliging om het af te ronden.

Energiepremies voor aluminium ramen

Als u nieuwe ramen laat plaatsen doet u meteen iets aan de isolatie van uw woning. Hierdoor kunt u besparen op uw energierekening. Daarbovenop komt de overheid met de nodige premies om de burger te stimuleren op tijd de ramen te vervangen. We hebben daarbij verschillende soorten premies, en allemaal hebben ze hun eigen regels. Het is even uitpuzzelen en u zult heel wat vragen mogen invullen, maar aan het einde van de rit kunt u een leuke som geld op deze investering terugverdienen. Er zijn premies van de federale overheid, van de Vlaamse overheid Vlaanderen.be en soms zelfs van uw eigen gemeente. Echter, lang niet alle premies doen hieraan mee. Vaak is ook uw inkomen een toetsingsfactor om te controleren of u in aanmerking komt. Laat geen geld liggen en onderzoek goed of u in aanmerking komt voor één of meerdere energiepremies.

Duurzaam en uitstraling

Aluminium wordt door architecten alom geprezen omwille van de uitstekende thermische kwaliteiten. Wie wil besparen op de energiefactuur of temperatuurverlies vermijden, kan dit perfect met aluminium. Door de uitstekende isolatie draagt u zo ook uw steentje bij aan het milieu. Niet zo onbelangrijk als u weet dat de productie van aluminium ramen en deuren veel energie verbrukt. Als milieubewuste onderneming die deel uitmaakt van een maatschappijbewuste nijverheid kunnen we alleen maar toejuichen dat er verdere inspanningen worden geleverd om het energieverbruik verder te blijven verlagen.

Persoonlijkheid en ruime keuze

Bouwers verkiezen dikwijls aluminum ramen en deuren omdat het vrij manipuleerbaar is. U kan aluminium personaliseren door te bepalen welke motieven en vormen er in uw ramen en deuren moeten verwerkt worden. Bovendien zijn aluminium ramen en deuren uitzonderlijk robuust. Het materiaal is weersbestendig en laat zich zeer makkelijk onderhouden. Daarbovenop heeft u vaak de keuze tussen meerdere kleurencombinaties. U kan dus aluminium ramen en deuren kiezen die perfect aansluiten bij het totaalontwerp van uw woning.

Alumium vakmanschap

Wilt u met eigen ogen ons vakmanschap waarnemen bij de vervaardiging van aluminium ramen en deuren?

Neem dan vrijblijvend contact. Vraag hier uw aluminium ramen en deuren offerte aan.

  Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Vlag.

  (De velden met een * zijn verplicht in te vullen)

  Top