Nieuwe ramen kopen

Bent u toe aan nieuwe ramen kopen? Succes! Het is niet evident om tussen de overvloed aan ramen, de juiste keuze te maken. Nieuwe ramen kopen klinkt dus eenvoudiger dan het is, maar gelukkig zijn wij er voor u. Wij helpen u met de nodige tips en zorgen ervoor dat nieuwe ramen kopen een koud kunstje wordt.

De belangrijkste tips bij het aankopen van nieuwe ramen

Tip 1 l Bepaal het materiaal van uw nieuwe ramen

De eerste knoop die u moet doorhakken is het materiaal van uw ramen. We komen later nog terug op alle mogelijke materialen, maar over het algemeen kan u kiezen tussen aluminium, pvc of hout. Ze hebben stuk voor stuk hun voor- en nadelen en een eigen uitstraling. Vaak gaat het om persoonlijke smaak, al kan de kostprijs van nieuwe ramen uiteraard ook een rol spelen. Elk materiaal heeft een eigen look en de prijzen variëren sterk.

Tip 2 l Het type raam

Er zijn heel wat verschillende soorten ramen. Een standaard raam, schuiframen, kiepramen en ga zo maar door. Schat eerst goed de ruimte en mogelijkheden in. Soms kan een schuifraam simpelweg niet of moet u een heleboel plaats opofferen.

Tip 3 l Denk na over de stijl

Elk raam heeft zijn eigen stijl. Het spreekt voor zich dat uw ramen bij de stijl van uw woning moeten passen. Vaak blijven er dan nog heel wat opties over. Ramen en deuren bepalen voor een groot stuk de uitstraling van uw woning. Experten of interieurarchitecten kunnen u hier zeker een handje bij helpen. U gaat stevig investeren, u neemt dus maar beter een weldoordachte beslissing.

Tip 4 l Let op de beglazing

De profielen wanneer u nieuwe ramen koopt zijn één ding, maar ook de beglazing is belangrijk. Deze spelen immers een belangrijke rol bij het isoleren van uw woning. Bovendien laten grote glasoppervlakken meer richt binnen dan kleinere, al zorgen deze in de zomer vaak ook voor hogere temperaturen. Zonwering kan dus zeker een optie zijn. Gaat u nieuwe ramen kopen, dan zijn misschien rolluiken of lamellen ook wel het overwegen waard.

Vandaag de dag koopt u geen nieuwe ramen meer zonder dubbele beglazing, maar ook hoogrendementsglas en driedubbel glas zijn mogelijk. Vaak komt u ook in aanmerking voor bijkomende premies, dus win altijd advies in bij een professional.

Tip 5 l Investeer in kwaliteit

Als u nieuwe ramen gaat kopen zijn er vaak heel voordelige oplossingen, maar vaak zijn deze ramen minder robuust of zijn ze niet veilig. Heel wat inbraken vinden plaats langs de ramen, dus inbraakveilige ramen met stevige kozijnen zijn essentieel. Beknibbel daarom niet op uw ramen maar ga resoluut voor een betrouwbare leverancier die met betrouwbare partners werkt.

Tip 6 l Let op de isolatie

Sinds 2006 is ventileren verplicht bij nieuwe woningen en renovatie. Gaat u nieuwe ramen kopen dan kan u kiezen tussen mechanisch of natuurlijk ventileren. De juiste ventilatieroosters moeten in uw ramen voorzien worden. Dit kan u gerust aan een ramenspecialist overlaten. Niet enkel ventileren is belangrijk, ook isoleren levert u heel wat geld op. U bespaart immers fiks op de energiefactuur.

Tip 7 l Kijk verder dan de prijs

Super goedkope ramen? Vaak zijn er addertjes. Gaat u nieuwe ramen kopen, kijk dan verder dan de prijs. Soms loont het de moeite om net wat meer geld te investeren. Het gaat vaak om een bedrag dat u recupereert door betere isolatie, etc. Zorg ook voor kwalitatieve plaatsers. Een goed geplaatst raam is belangrijk om er jarenlang van te kunnen genieten.

Realisaties nieuwe ramen

Ontdek onze projecten

Ambachtelijk vakmanschap in de productie van aluminium, pvc of houten ramen en deuren, Bewonder hier alvast de expertise van Zenit in de realisatie van  dit maatwerk. Met meer dan 20 jaar toegewijde ervaring en afwerking,  dé referentie voor nieuwe  ramen en deuren in Vlaanderen.

Wat bepaalt de prijs als u nieuwe ramen koopt?

Om de prijs van uw ramen te bepalen, moet u rekening houden met een heel aantal factoren. Allereerst is er het materiaal, het raamtype, het glastype en dan zijn er nog eventuele extra’s. Wij zetten even wat belangrijke richtlijnen op een rijtje.

 1. De materiaalkeuze van uw nieuwe ramen
  Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen en smaak is persoonlijk. PVC en aluminium ramen zijn uitstekend, maar ook houten ramen kunnen zeker een optie zijn. Het spreekt voor zich dat de prijzen van deze materialen ook een verschil kunnen maken bij de beslissing welke ramen u gaat kopen. PVC-ramen zijn vaak het goedkoopst, terwijl kwalitatieve houten ramen een aardige duit kosten. Aluminium situeert zich hier ergens tussen. Houd er rekening mee dat goed isolerende ramen toch al snel een besparing van 20% op uw energiefactuur betekenen. Vandaag de dag zijn er in alle mogelijke materialen topramen.
 2. Het raamtype
  De meest gekozen types ramen bij het kopen van nieuwe ramen zijn vaste ramen, draai-kiepramen, valramen en schuiframen. Ook hier lopen de prijzen uiteen afhankelijk van uw keuze. Schuiframen zijn veruit het duurst, hier komt dan ook wel wat technologie bij kijken. Een vast raam is standaard en het goedkoopst. Deze ramen worden het meest gebruikt in de woonkamer. Gaat u nieuwe ramen kopen en wil u deze kunnen openzetten op meerdere manieren, dan is een draai-kiepraam wat voor u. Op die manier kan u vlot uw huis verluchten. De prijzen van nieuwe valramen liggen in lijn met deze van de draai-kiepramen. Deze komen meestal voor in badkamers en toiletten. Een schuifraam is dan weer heel wat duurder. De constructie kost aardig wat geld. Heeft u de ruimte, dan is een schuifraam zeker en vast het overwegen waard.
 3. Het glastype
  Gaat u een nieuw ramen kopen, dan hoort daar ook glas in. Dubbele beglazing is vandaag de dag standaard, maar ook hoogrendementsglas, veiligheidsglas en driedubbel glas zijn mogelijk. Deze nieuwe ramen zijn wel duurder. Vaak loont het toch de moeite om te investeren in net iets duurdere beglazing. Deze investering kunt u immers recupereren via uw energiefactuur
 4. Extra’s
  Wenst u ook nog een vliegenraam of een speciale afwerking wanneer u nieuwe ramen gaat kopen, dan zorgt dit voor een hogere prijs. Ook rolluiken zijn een optie.

Nieuwe ramen kopen? Pik subsidies en premies mee

Staat u op het punt nieuwe ramen te kopen, bekijk dan altijd even of u niet in aanmerking komt voor premies en subsidies. Vaak is er een verlaagd BTW-tarief van toepassing op de montage. De premies en subsidies willen nogal eens veranderen dus informeer u steeds goed bij een ramenspecialist. Deze mensen zijn vaak perfect op de hoogte van de premies waar u in aanmerking voor komt.

Wat kosten nieuwe ramen gemiddeld?

De prijzen van nieuwe ramen durven stevig variëren. Voor een vrijstaande woning compleet van nieuwe ramen te voorzien mag u toch wel rekenen op een budget van om en bij de 15.000 euro. Halfopen- en rijwoningen kunnen vaak al voor een goede 10.000 euro voorzien worden van nieuwe ramen. Het spreekt voor zich dat de keuzes die u maakt de prijs stevig kan doen afwijken.

Houten ramen zijn over het algemeen een kwart duurder dan PVC. Aluminium ramen zijn dan weer zo’n 15% duurder dan PVC. Prijs-kwaliteit scoren PVC-ramen zeer goed. Iets om rekening mee te houden wanneer u nieuwe ramen gaat kopen. Het grote nadeel van aluminium is dat de constructie vaak net wat dikker is. De uitstraling matcht dan ook niet met elk type woning. Grote raampartijen worden al snel log als u kiest voor PVC.

Waarom heel wat mensen nieuwe ramen kopen?

Daarop is het antwoord heel eenvoudig: u verdient de investering in uw ramen razendsnel terug. Door een betere isolatie gaat u een stuk minder verbruiken, waardoor u heel wat centen bespaart op uw energiefactuur. Zo verdienen nieuwe ramen zichzelf terug. Bovendien verhoogt u uw wooncomfort met nieuwe ramen, want ook in de zomer blijft uw woning koeler met beter isolerende ramen. Nieuwe ramen geven uw woning vaak ook een nieuwe uitstraling, wat voor meerwaarde zorgt. Ook wanneer u uw woning gaat verkopen kunnen nieuwe ramen zeker een meerwaarde zijn.

Nieuwe ramen kopen, welk materiaal kiest u?

Gaat u nieuwe ramen kopen, dan is het materiaal vaak het eerste wat u kiest. Wij zetten even de verschillende materialen voor u op een rijtje:

 • Nieuwe PVC ramen kopen
  PVC matcht met elke stijl, u kan er heel wat kanten mee uit. Bovendien zijn dit de voordeligste nieuwe ramen die u kan kopen. Deze nieuwe ramen zijn verkrijgbaar in tal van kleuren en tinten. Langs de binnen – en buitenzijde kan u zelfs voor een andere kleur opteren. Texturen of een houtimitatie? U zegt het maar. PVC is wel breed, dus als u fijne ramen wenst is PVC geen materiaal voor u. De isolatiewaarde van nieuwe PVC ramen varieert en hangt samen met het aantal luchtkamers dat voorzien is.
 • Nieuwe houten ramen kopen
  Mag het wat charmanter en klassieker, dan is een houten raam wat voor u. Houten ramen zijn trouwens ook perfect bruikbaar in moderne woningen. Hout is een op en top duurzaam materiaal en isoleert uitstekend. Vochtproblemen komen met houten ramen heel weinig voor. Ga voor houten ramen met een goede duurzaamheidsklasse, dan geniet u makkelijk 25 jaar van perfecte ramen. Het nadeel van houten ramen is de pittige kostprijs en het feit dat hout wel wat onderhoud vraagt.
 • Nieuwe aluminium ramen kopen
  Ook aluminium is in een waaier aan kleuren verkrijgbaar. Kiest u voor nieuwe alu ramen, dan gaat u voor een strakke, industriële uitstraling. Het zijn lichte raamprofielen die makkelijk te integreren zijn. Grote raamoppervlaktes hebben zeker baat bij aluminium. Hoe meer kamers in uw aluminium raamprofielen, hoe beter ze isoleren.
 • Nieuwe stalen ramen
  Stalen profielen kunnen zeer samen zijn, waardoor ze heel mooi ogen. Ze zijn wel wat duurder en de isolatie van staal is niet zo geweldig. De akoestische isolatie van staal is dan weer wel heel goed.

<

Nieuwe ramen kopen en laten plaatsen: zo werkt het!

Gaat u nieuwe ramen kopen en wil u deze laten plaatsen, dan wordt meestal een stappenplan gevolgd. Dit ziet er ongeveer als volgt uit:

 • Afspraak bij een ramenspecialist
  Nieuwe ramen kopen, dat doe u bij een specialist. Zo geniet u van uitstekend advies op maat. In de toonzaal of soms ook al online kan u kiezen tussen een waaier aan ramen. Vaak komt de specialist ook de ramen bij u opmeten, al kan u dit uiteraard ook zelf doen als u hier vertrouwd mee bent.
 • Advies over premies
  Uw specialist zal u ook informeren over de premies waarvoor u aanmerking komt.
 • Vrijblijvende offerte
  Na de opmeting en het doorgeven van uw voorkeuren volgt een vrijblijvende offerte. Bespreek deze grondig. De offerte kan uiteraard nog steeds aangepast worden. Vervolgens wordt er een overeenkomst ondertekend.
 • Tweede opmeting
  Een gedetailleerde opmeting is de volgende stap. Zo bent u zeker van de juiste ramen. Alle details en beslissingen worden nog eens overlopen.
 • Productie
  In het fabriek worden uw ramen geproduceerd op maat. Vervolgens worden de ramen geleverd bij de speciaalzaak of rechtstreeks bij u thuis of op de werf.
 • De plaatsing
  De plaatsers komen langs en zorgen het plaatsen van de ramen.

Goed laten informeren bij Zenit bij het kopen van nieuwe ramen

Bij het kopen van nieuwe namen gaat u niet over één nacht ijs. U goed informeren is belangrijk, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. Laat u niet vangen door super voordelige maar niet-kwalitatieve leveranciers van ramen. Informeer u altijd goed over de reputatie van het bedrijf waar u mee in zee gaat. Ook het raadplegen van Google Reviews kan u meer vertellen over de kwaliteit van de leverancier. Het loont ook altijd de moeite om meerdere offertes op te vragen. Vergelijk wel appelen met appelen en let op de kleine lettertjes.

Zo koopt u geen kat in de zak. Lijkt een aanbod onbetrouwbaar, dan is het dat meestal ook. Win informatie in, lees en volg vooral ook uw persoonlijke smaak. Er zijn nog weinig echt slechte ramen op de markt.

Vakmanschap bij de plaatsing van nieuwe ramen

Wilt u met eigen ogen ons vakmanschap waarnemen bij de plaatsing van nieuwe ramen?

Neem dan snel vrijblijvend contact op voor een vrijblijvende offerte op maat.

  Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Vliegtuig.

  (De velden met een * zijn verplicht in te vullen)

  Top